Vådrumsmaling

Vådrumsmaling tåler kontakt med vand, er vandafvisende og kan holde murværket under malingen tør. Men det kan ikke erstatte vådrumssikringen i deciderede vådrumszoner som f.eks. brusenichen.

Vådrumsmaling tåler kontakt med vand, er vandafvisende og kan holde murværket under malingen tør. Men det kan ikke erstatte vådrumssikringen i deciderede vådrumszoner som f.eks. brusenichen. Men i køkken, bryggers og resten af badeværelset, er vådrumsmaling den optimale løsning.

Her finder du vådrumsmaling billigst:

Klik her

Skal du have malet badeværelset, køkkenet, bryggerset eller fliserne i nogle af disse rum, skal du vælge en særlig vådrumsmaling. Den kan holde til vandstænk, kondensvand og hvad der ellers kommer af fugt i disse lokaler, så du undgår fugtskader i murværket.

I vådrum skal alle materialer være forberedt for fugt

Det allervigtigste, når du skal arbejde i vådrum er, at alt hvad du bruger fra grundmuren og udefter, er egnet til vådrum. Det vil sige, at du skal anvende vådrumsgips, hvis du først skal bygge en gipsvæg, bruge vådrumsspartel og påføre en vådrumssikring eller vådrumsmembran de steder på væggen, hvor der er direkte kontakt til rindende vand – f.eks. i en bruseniche.

Klargør væggen til maling med vådrumsmaling

Før du begynder at male en eksisterende væg, er det en god ide at vaske den ned med grundrengøring. Det fjerner snavs og skidt fra væggen. Kan du finde spor efter mug og skimmel på væggen, er det vigtigt, at du får fjernet dette først med særlige rengøringsmidler, der er udviklet til dette.

Du finder billig grundrens her:

Klik her

Efter nedvaskingen med grundrens afvaskes det løsnede skidt og møg fra væggen med vand. Grundrens løsner nemlig kun skidtet. Det skal ikke bruges til at vaske det af med.

Gennemgå nu væggen for revner, huller og ujævnheder og ret disse op med vådrumsspartel. Det påføres på samme måde som almindelig spartelmasse og oftest skal du gøre det af 2-3 gange, hvor du sliber væggen efter før hver påføring af et nyt lag spartelmasse.

Afslut med at grunde væggen med en særlig vådrumsgrunder. Du finde vådrumsgrunder billigst her:

Klik her

Sådan maler du væggen med vådrumsmaling

Som sådan er der ingen forskel på at male en væg med vådrumsmaling og en almindelig væg. Det vigtigste er, at den maling du anvender, er beregnet til at blive brugt i vådrum. Det betyder, at den har en særlig hærdende overflade – oftest af acryl eller polyuretan – der giver en vandafvisende og har en mere slidstærk overfalde end almindelig maling.

Som regel skal væggen have to gange maling. Derved dækker den mest effektivt og samtidig giver det et tykkere lag, der bedre kan tåle det øgede slid og de ekstra miljøpåvirkninger, der oftest er i vådrum på grund af temperatursvingninger, kondens og vandsprøjt.

Vådrumsmaling er også velegnet til køkken og bryggers

Dels på grund af sin vand- og fugtafvisende karakter og dels fordi overfladen er nemmere at rengøre, er vådrumsmaling også meget velegnet over f.eks. køkkenbordet, i bryggerset, i værkstedet eller i fyrrummet. Samtidig er malingen fedtafvisende og kan også holde til sprøjt fra mildere kemikalier. Endelig er den nem at tørre af og fjerne snavs og skidt fra. Så den kan med fordel bruges mange andre steder i boligen end bare i badeværelset.

Giv fliserne en opfriskning med vådrumsmaling

Et andet sted vådrumsmaling er meget effektivt, er, hvis fliserne over køkkenbordet eller i bryggerset, skal have en opfriskning. Her bibeholder vådrumsmalingen den vandafvisende effekt, som fliserne har. Den reduceres nemlig, når du maler fliserne, fordi du oftest først er nødt til at slibe glasuren af fliserne, for at få malingen til at hæfte ordentligt på dem.

Skal du male fliserne, starter du med at give dem en gang grundrens. Det er et godt maler tip. Vask dem derefter over med en opløsning af eddikesyre og vand, så du får fjernet kalk-, sæbe- og andre belægninger på fliserne.

Slib derefter fliserne med finkornet sandpapir, så de får en ru overflade, som malingen kan hæfte sig på. Tør dem derefter over med en fugtig klud eller vask dem ned en gang til med vand, hvis slibearbejdet har svinet mere end normalt.

Maling af fliser med vådrumsmaling

Giv derefter fliserne en gang vådrumsgrunder. Derved sikrer du, at malingen binder optimalt og beskytter fliserne bedre mod fugt. Det er dog en god ide at tjekke, om grunderen kan binde på fliserne, ved at male et hjørne af en af de mindre fremtrædende fliser først.

Når flisehjørnet er tørt, sætter du et stykke tape på flisen og trykker det godt fast. Lad tapen sidde et lille øjeblik på flisen og træk den så af. Sidder der grunder på tapen, hæfter grunderen ikke ordentligt på fliserne. Er det tilfældet, bør du kontakte en fagmand, der kan rådgive dig om den videre gang i projektet.

Men er tapen fri for grunder, kan du male fliserne med vådrumsmaling. Afdæk eventuelt mellemrummene mellem fliserne, så du bibeholder fliseindtrykket og ikke får skabt en ensfarvet væg med ternet mønster i.

About Hans La Cour
DIY-mand af Guds nåde. Har bl.a. bygget en tilbygning, der er større end huset var i forvejen og stået for flere hegns- og haveprojekter omkring bopælen.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.